Knjiga vs film: Angels and Demons

Iako je Angels and Demons prvi roman u serijalu knjiga o avanturama simbologa Roberta Langdona, radnja istoimenog filma se nastavlja na radnju filma The Da Vinci Code (taj roman je drugi u serijalu). Analizu adaptacije The Da Vinci Code smo već uradili, i možete je pročitati ovdje.
Angels and Demons ponovo donosi priču o Robertu Langdonu, koji sada odlazi u Rim da bi pokušao spriječiti teroristički napad drevnog kulta Iluminata na Vatikan. Radi se zaista o vrhunskom književnom djelu, a kakav posao pri adaptaciji je sada uradio Ron Howard? Kao i svaki put do sada, SPOILER ALERT!

5. Leonardo Vetra i Maximillihan Kohler

Brownov roman počinje ubistvom naučnika Leonarda Vetre u prostorijama CERN-a u Švicarskoj. Tim povodom je direktor CERN-a Maximillihan Kohler pozvao američkog simbologa, profesora Roberta Langdona, u CERN. Naime, nakon ubistva je nesretnom Leonardu na grudi utisnut ambigram Iluminata, što je zbunilo Kohlera. U CERN dolazi i Leonardova kćerka Vittoria, koja Kohleru i Langdonu otkriva razornu moć antimaterije koju su ona i njen otac stvorili. S druge strane, u filmu se ne pojavljuju ni Leonardo Vetra ni Kohler. Ubijen je naučnik Silvano koji je radio na projektnu sa Vittoriom, a Illuminati se ne spominju dok Langdon i Vittoria ne posjete Rim. Na ovaj način je Howard ubrzao radnju, ali je istovremeno i “uništio” dio karaktera Vittorie Vetre. U knjizi je Vittoria opisana kao srčana djevojka koju je, u konačnici, i spasila ogromna želja da osveti oca. U filmu Vittoria nema tog motiva i samim tim njen lik je dosta slabiji.

4. Žigovi Iluminata

U knjizi se spominje šest legendarnih žigova Iluminata: pet ambigrama (Illuminati, Earth, Air, Fire, Water), i posljednji, legendarni dijamant Iluminata. Sa četiri elementarna žiga su žigosana četiri preferita (glavni kandidati za papu), žigom Iluminata je žigosan Leonardo Vetra, a dijamantom je žigosan papin komornik, Carlo Ventresca. S druge strane, u filmu se pojavljuju četiri elementarna simbola (kojim su žigosani preferiti, kao u knjizi), te simbol ukrštenih ključeva kojim je žigosan komornik (u filmu Patrick McKenna).

3. Sudbina kardinala Baggie

Misteriozni ubica je najavio da će, počevši od 20:00, svaki sat ubijati po jednog preferita. Ubistva su osmišljena tako da simbolički oslikavaju jedan od glavnih elemenata. U Brownovom romanu sva četiri preferita umiru, dok je Howard “spasio” kardinala Baggiu, koji je bio glavni favorit za papinu Svetu stolicu. Baggia je u filmu postao novi papa, dok je u knjizi izabran drugi kardinal.

2. Napad na Castel Sant'Angelo

Tragovi koje je Galileo ostavio u svojoj Diagrammi vode Langdona do čuvene ckrve Iluminata – slavni rimski Castel Sant'Angelo. Ova scena se značajno razlikuje u knjizi i filmu. U knjizi, ubica kidnapuje Vittoriu Vetru, te Langdon ima i lične motive da ih što prije pronađe. On sam pronalazi put do Castel Sant'Angelo te napada ubicu. U filmu je ovaj napad mnogo spektakularniji – policija i specijalci s helikopterima okružuju slavnu tvrđavu a Vittoria je sve vrijeme uz Langdona. Takođe, i smrt ubice se razlikuje – dok je u knjizi pao s 25 metara visine, u filmu je ubijen autobombom.

1. Eksplozija spremnika

Kada se približi vrijeme eksplozije spremnika, komornik Carlo (u filmu Patrick) sjeda u helikopter i pokušava odvući spremnik što dalje od Vatikana (odnosno, što više). U knjizi mu se pridružuje i Robert Langdon koji je vjerovao da komornik ima druge planove – da će baciti spremnik u more ili u napušteni kamenolom. Međutim, komornik je zamislio spektakularniju završnicu – spremnik će eksplodirati u zraku a sam komornik se padobranom spušta među oduševljenu gomilu. Langdon uspijeva preživjeti slobodan pad iz helikoptera i onda u bolnici shvata komornikov pakleni plan. U filmu, komornik sam odlazi s helikopterom u vazduh, a i sama eksplozija je mnogo strašnija: od vala eksplozije stradaju freske, neki kipovi, novinarske antene itd. Dobro, morao se ubaciti spektakularan završetak, zar ne?

Iako postoji još mnoštvo sitnijih razlika (neki likovi su izbačeni a njihove bitne uloge u filmu su pripale nekom drugom), mi smo ovdje naveli pet najvećih. Ipak na kraju možemo reći da se radi o solidnoj adaptaciji i da vrijedi pogledati ovaj film. Ali tek nakon pročitane knjige, koja je zaista remek-djelo. Uživajte i #stayathome.

Volite filmove i serije? Lajkujte našu stranicu.

Komentariši