Top 10 filmova snimljenih prema knjigama

Treća i sedma umjetnost su se nerijetko spajale u historiji. Filmske kuće vode rat za prava na adaptaciju (skoro) svakog bestsellera, a filmofili zadovoljno trljaju ruke. Od klasika poput Pasternakovog Doctor Zhivaga ili Puzovog The Godfathera pa sve do TV serija baziranih na fantastičnim serijalima Game of Thrones ili The Witcher – većina iole poznatih romana dobila je neku vrstu ekranizacije. Naravno, nisu sve filmske adaptacije bile jednako uspješne. Dok su neki filmovi skupljali zlatne kipiće, drugi su ostavljeni na smetljištu historije. Povodom Svjetskog dana knjige, Clapper.ba portal vam donosi deset najboljih filmova snimljenih prema knjigama. Uživajte.

10. Wolf of Wall Street (2013)

Adaptacija autobiografskog romana Jordana Belforta, Spielbergov Wolf of Wall Street donosi priču o mladom brokeru u svijetu newyorških moćnika, droge, seksa i razvrata. Jordan Belfort je mladić koji, kada dobije otkaz u firmi na Wall Streetu, okuplja tim prevaranata i osniva vlastitu tvrtku i putem raznih prevara stiče ogromno bogatstvo. Bogatstvo koje ga mijenja iz korijena. Glavne uloge ostvarili su Leonardo Di Caprio, Jonah Hill i prelijepa Margot Robbie, a film je nominovan za pet Oscara.
Trailer za film pogledajte ispod:

9. Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Tolkienova trilogija romana jedna je od najuspješnijih i najboljih ikad, a ni filmovi nisu odmakli daleko od toga. Treći dio trilogije, The Return of the King drži rekord (skupa s Titanicom) po broju osvojenih Oscara – čak 11! Priča prati Aragorna i Gandalfa u borbi protiv Sauronove vojske. Paklen završetak ove odlične trilogije, koji je najpoznatiji po fenomenalnoj sceni finalne borbe. The Return of the King, nalazi se na sedmoj poziciji IMDBeve liste najboljih filmova svih vremena.
Trailer za film pogledajte ispod:

8. One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

Ken Kesey je 1962. godine napisao odličnu dramu o kriminalcu koji odglumi ludilo da bi izbjegao zatvor, a onda povede pacijente umobolnice u revoluciju i borbu protiv pokvarenog sistema. Tek trinaest godina kasnije, Miloš Forman je snimio ovo remek-djelo. Pored upečatljive glume Jack Nicholsona i Louise Fletcher (oboje su nagrađeni Oscarom), film je vjerno prikazao brutalna pravila umobolnice. Pored kipića Nicholsonu i Fletcher, film je osvojio još tri (najbolja fotografija, najbolja režija i najbolji adaptirani scenarij), i nalazi se na 18. mjestu IMDBeve liste najboljih filmova ikad.
Trailer za film pogledajte ispod:

7. No Country for Old Men (2007)

Kada Llewelyn Moss naiđe na krvav prizor propalog deala droge, te aktovku punu novca, on odluči da je ukrade i nestane. I ne sluti da za njim kreće vražji ubica Anton Chigurh, koji želi da se domogne novca po svaku cijenu. Braća Coen su 2007. godine snimili ovaj fenomenalni triler prema romanu Cormaca McCarthyja iz 2005. godine, te stvorili jednog od najupečatljivijih filmskih negativaca ikad. Film je osvojio četiri Oscara, i nalazi se na 156. mjestu IMDBeve top liste.
Trailer za film pogledajte ispod:

6. Goodfellas (1990)

Kada su mafijaške sage u pitanju, Martin Scorcese je neprikosnoven. Njegova adaptacija istoimene knjige Nicholasa Pileggija je osvojila samo jednog Oscara (za najbolju sporednu mušku ulogu – Joe Pesci), ali je stvoren hit koji i dan danas očarava gledatelje. Priča prati Henry Hilla i njegov uspon u mafijaškom svijetu. Film se nalazi na 17. poziciji na IMDBevoj top listi.
Trailer za film pogledajte ispod:

5. The Green Mile (1999)

Stephen King je poznat kao majstor horora ali najuspješnije ekranizacije njegovih djela su zatvorske drame. 1999. godine je Frank Darabont režirao The Green Mile, film koji je ponudio traumatično iskustvo i gledatelja stavio u oči čuvara Odjela za smaknuća u američkom zatvoru tridesetih godina prošlog stoljeća. Kada u taj zatvor dođe John Coffey, čuvari i ne sumnjaju da je on počinio užasan zločin zbog kojeg je osuđen na smrt. Kako vrijeme prolazi, čuvari počinju sumnjati u Coffeyevu narav, jer on nije običan čovjek… Da Akademija itekako zna pogriješiti sa dodjelom Oscara dokaz je ovaj film, koji nije osvojio nijedan kipić, a na IMDBevoj listi nalazi se na 29. poziciji. Našu recenziju ovog filma možete pročitati ovdje.
Trailer za film pogledajte ispod:

4. Silence of the Lambs (1991)

Thomas Harris je napisao tri romana o poremećenom psihijatru – ljudožderu Hannibalu Lecteru, a sva tri su dobili filmske ekranizacije. Međutim, samo je The Silence of the Lambs postigao fantastičan uspjeh. FBI je u lovu na serijskog ubicu koji ubija samo djevojke, a kada se nađu u ćorsokaku, pomoć moraju potražiti od brutalnog doktora Hannibala Lectera. Film je osvojio pet Oscara, i nalazi se na 23. mjestu IMDBeve top liste.
Trailer za film pogledajte ispod:

3. Forrest Gump (1994)

Prekrasna motivaciona priča o mentalno zaostalom mladiću i njegovom pogledu na historiju Sjedinjenih Država u prošlom stoljeću izašla je iz pera Winstona Grooma, ali tek je ekranizacija Roberta Zemeckisa postigla nevjerovatan uspjeh. Groomovo djelo sadrži i neke previše nadrealne elemente, dok je Zemeckisov film čista drama s elementima komedije i šalje predivnu poruku o ljubavi i prijateljstvu. Forrest Gump je osvojio šest Oscara i na IMDBevoj listi se nalazi na dvanaestoj poziciji. Našu recenziju filma možete pročitati ovdje.
Trailer za film pogledajte ispod:

2. The Shawshank Redemption (1994)

Stephen King i Frank Darabont u kombinaciji daju fantastične rezultate. Drugi film ovog dvojca na našoj listi je i prvi film na IMDBevoj listi! Film (i knjiga) govore o nevino osuđenom Andyju Dufresneu koji dolazi u zatvor Shawshank i u okrutnim uslovima tipičnog američkog zatvora opstaje isključivo zbog nade u bolje sutra, nade u bijeg. Darabont je napravio skoro savršenu adaptaciju, a vjerovali ili ne, film nije osvojio nijednog Oscara! Ni dan danas nam nije jasno kako se to desilo…
Trailer za film pogledajte ispod:

1. The Godfather (1972)

Mario Puzo je napisao remek-djelo, Coppola je snimio remek-djelo! Prema mišljenju mnogih ovo je i najbolji film svih vremena. Priča govori o mafijaškoj porodici Corleone, najmoćnijoj porodici u New Yorku. Kada don Vito odbije ponudu za posao s drogom, porodica ulazi u probleme koji bi mogli dovesti do rata… Film drži drugo mjesto na IMDBevoj listi, a osvojio je i tri Oscara. Vjerovatno ne postoji osoba koja nije pogledala ovaj film, tako da je svako dalje opisivanje suvišno!
Trailer za film pogledajte ispod:

Još dvije ovakve liste bile bi prekratke da se navedu svi fenomenalni filmovi snimljeni prema knjigama. Vrijedi spomenuti još i Once Upon a Time in America, Barry Lyndon, Lawrence of Arabia, The Da Vinci Code, Fight Club… Lista ide u nedogled, ali ovo je naš izbor deset najboljih. Ukoliko vam se nešta na listi ne sviđa, pišite nam u komentare na našoj Facebook stranici! Čuvajte se i #stayathome.

Volite filmove i serije? Lajkujte našu stranicu.

Komentariši