Top 10 likova u Tarantinovim filmovima

Quentin Tarantino jedan je od najboljih režisera današnjice. Već 1992. godine je njegov prvijenac Reservoir Dogs ostvario fantastičan uspjeh, a tada mladi Tarantino je najavio blistavu budućnost. Njegove filmove krasi specifičan stil – fenomenalni dijalozi, napete scene i nasilje. Mnogo nasilja. Takođe, kroz tih devet filmova upoznali smo neke od najupečatljivijih likova u svijetu filma. Prođimo zajedno kroz deset najboljih.

10. Stephen (Django Unchained, 2012)

Samuel L. Jackson je omiljeni Tarantinov adiutant. Ostvario je ulogu u dvije trećine svih Tarantinovih filmova, i u svakom od njih je imao itekako zapaženu ulogu (dobro, osim u Inglourious Basterds gdje je bio samo narator). Ipak, jedna od najzapaženijih svakako je uloga Stephena, savjetnika i desne ruke Calvina Candiea, bogatog rančera i robovlasnika. Stephen je promućurna ulizica koja je odavno izgubila karakter – prema crnim robovima se ponaša kao bijeli gospodar, a za svog gospodara Calvina je spreman na sve. Izuzetno brbljiv (ono što krasi sve Jacksonove likove u Tarantinovim filmovima), u dosta scena predstavlja comic-relief karakter i njegovom gunđanju ćete se više puta od srca nasmijati.

9. Lt. Aldo Raine (Inglourious Basterds, 2009)

Okrutni Jevrej i vođa Gadova – odreda američke vojske specijalizovanog za ubijanje nacista, Aldo Raine je zaslužio mjesto na ovoj listi. Fantastičnom Brad Pittu je uloga legla kao kec na desetku. Njegove metode ubijanja su krajnje kontroverzne, čak i za naciste, ali Aldo je ušao u legendu čak i kod samog Hitlera! Raineovi motivacioni monolozi se i danas citiraju. “Each and every man under my command owes me one hundred Nazi scalps. And I want my scalps. And all y'all will git me one hundred Nazi scalps, taken from the heads of one hundred dead Nazis. Or you will die tryin’. “ Genijalno.

8. Jackie Brown (Jackie Brown, 1997)

Jackie Brown je inteligentna, hladnokrvna i vrlo hrabra. Igrati dvostruku igru sa krijumčarem oružja koji prosipa mozak svakom kome se otvori mogućnost da ga “otkuca”, i dvojicom tajnih agenata nije lagan posao. Međutim, ova stjuardesa bez problema pristupa zadatku i još iz njega izlazi bogatija za pola miliona dolara. Iako je vjerovatno najmanje popularan Tarantinov film, i jedini za kojeg nije pisao skroz originalni scenarij (film je adaptacija knjige Rum Punch Elmore Leonarda), nudi nekoliko živopisnih likova. Između Jackie i Jacksonovog O.B-a, izabrali smo ovu hrabru djevojku. Samuel svakako ima dovoljno uloga na ovoj listi.

7. Cliff Booth (Once Upon a Time… in Hollywood, 2019)

Deveti Tarantinov film je skupio nevjerovatan casting, ali mjesta na ovoj listi ima samo za Cliffa Bootha! Booth je dubler, vozač, asistent i najbolji prijatelj slavne filmske zvijezde u padu karijere Ricka Daltona. Dok Dalton pada u depresiju radi toga, Booth se odlično zabavlja, živi u prikolici s psom i uživa u životu. Naizgled opušten i bezopasan, po potrebi se upušta u tuču s legendarnim Bruce Leejem ili razbija glave hipijima koji ga uznemiravaju. Ponajbolja uloga Brad Pitta unazad nekoliko godina, i apsolutno zaslužen Oscar.

6. Mr. Blonde/Vic Vega (Reservoir Dogs, 1992)

Kada pljačka draguljarnice krene naopako, među ekipom je da otkrije izdajnika. Ko je bolji čovjek za ispitivanje zarobljenika od sadiste Mr. Blondea? Scena koju vidite na slici je Tarantina definisala kao nasilnog i krvavog režisera, od čega on nikada poslije nije ni bježao. Michael Madsen je poslije s Tarantinom surađivao u još četiri filma, ali nigdje nije ostavio dubok dojam kao u Reservoir Dogs.

5. Calvin Candie (Django Unchained, 2012)

Da li ste ikada, prije izlaska sedmog Tarantinovog filma, mogli zamisliti Leonarda DiCapria u ulozi odvratnog robovlasnika i rasiste? Ne? Nismo ni mi. Kako je Tarantino odlučio da je baš Leo pravi čovjek za ovu ulogu nije nam poznato, ali njegovog Calvina smo mrzili! Mrzimo ga i dan danas, i mrzit ćemo ga i sutra. Naizgled dobrodušan, kulturan i uglađen, Calvin je čovjek koji osobe druge boje kože ubija samo radi zabave i još smišlja nove, zanimljivije načine ubistva. Stotinu Dawsona i Daltona ne mogu oprati jednog Calvina Candiea! Well done, Leo, well done.

4. Vincent Vega (Pulp Fiction, 1994)

Uloga koja je John Travoltu vinula u zvijezde, Vincent Vega je jedan od pomoćnika opasnog kriminalca Marcelusa Wallacea. I onaj kojem najviše vjeruje, jer mu prepušta u ruke svoju prelijepu suprugu Miu. Vincent je pomalo zbunjen i nespretan kriminalac, koji ipak predstavlja glas razuma naspram svog temperamentnog kompanjona Julesa. Well, a Big Mac's a Big Mac, but they call it le Big-Mac. Klasik.

3. The Bride/Beatrix Kiddo (Kill Bill Vol. 1, 2003)

Beatrix Kiddo, poznatija kao Black Mamba (R.I.P Kobe 🙁 ) ili The Bride prvi je pravi badass ženski protagonist u historiji filma! Kada joj banda, pod vodstvom njenog bivšeg ljubavnika Billa, pokvari vjenčanje i pobije sve oko nje, i ne slute da su počinili veliku grešku: ostavili su Beatrix na životu! Ona pravi spisak (na čijem je vrhu sam Bill) i kreće u osvetu… Kill Bill (oba dijela, naravno) Tarantinova je oda i ljubavno pismo starim samurajskim filmovima, a djevojka u žutom motociklističkom odijelu sa katanom je san snova za sve feministkinje i one koje se tako osjećaju.

2. Jules Winnfield (Pulp Fiction, 1994)

“The path of the righteous man is beset on all sides by the inequities of the selfish and the tyranny of evil men. Blessed is he, who in the name of charity and good will, shepherds the weak through the valley of darkness, for he is truly his brother's keeper and the finder of lost children. And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who would attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the Lord when I lay my vengeance upon thee.” – Ezekiel 25:17.
Ima li potrebe išta više dodati? Daleke 1994. godine počela je ljubavna priča između Samuela L. Jacksona i Quentina Tarantina (still better than Twilight), a najljepše i najsupješnije dijete, ono koje je postalo doktor i osvjetljava obraz roditeljima na svakom koraku je Jules Winnfield, pobožni ubica.

1. Hans Landa (Inglourious Basterds, 2009)

Prva uloga Christopha Waltza u Hollywoodu filmski je ekvivalent prvom golu Lea Messija za Barcelonu ili prvoj pjesmi Zdravka Čolića. Vjerovatno ni dan danas nikom nije jasno odakle je Quentin Tarantino izvukao ovog Austrijanca koji je do tad glumio isključivo u nekim njemačkim TV serijama ili filmovima B produkcije. Christoph se Tarantinu odužio sa dva Oscara, a prvi kipić je dobio za interpretaciju jednog od najboljih filmskih negativaca ikad! Landa je njemački oficir koji je sebe nazvao “lovcem na Jevreje”. Poredi ih sa štakorima i nemilosrdno progoni i ubija, dok itekako zna biti uglađen kad zatreba. Nevjerovatna uloga. Hvala gospodine Waltz, hvala gospodine Tarantino za odličan skauting.

Tarantinovih devet filmova prepuno je upečatljivih i odličnih likova. O.B., Rick Dalton, Max Cherry, Stuntman Mike, Dr. Schultz i mnogi drugi se nisu našli na listi, ali svakako da ih vrijedi spomenuti. Čekamo deseti (i navodno posljednji) Tarantinov film, a već nam ide voda na usta na samu pomisao o likovima i glumcima koje je veliki Quentin zamislio!

Volite filmove i serije? Lajkujte našu stranicu.

Komentariši