Top 5 filmova o invaziji vanzemaljaca na Zemlju


Planeta Zemlja se kroz razne filmove nebrojeno puta borila s invazijom vanzemaljaca. Danas, nažalost, cijela planeta (preciznije, njeni stanovnici) vode borbu s mnogo stvarnijim i opasnijim protivnikom, koronavirusom. Na Dan planete Zemlje (22. april) donosimo vam pet najboljih filmova koji govore o invaziji raznih aliena, androida, robota itd. na našu planetu.

5. War of the Worlds (2005)

Blockbuster Stevena Spielberga s Tom Cruiseom u glavnoj ulozi. Zar vam treba bolja preporuka za ovaj film? Ray Ferrier je čovjek kojem baš i ne ide u životu. Brak mu se raspao a rođena djeca ga preziru. Kada svijet napadne vojska tripoda pristiglih iz svemira, na Rayu je da pokuša ispraviti greške iz prošlosti i spasiti svoju djecu… Odličan akcioni blockbuster je ustvari remake istoimenog filma iz 1953. godine, ali smo se odlučili na ovu Spielbergovu verziju radi nevjerovatnih specijalnih efekata.
Trailer za film pogledajte ispod:

4. Signs (2002)

Krajem prošlog stoljeća je dobar broj američkih farmera prijavljivao razne crtarije i znakove nastale na njihovim žitnim poljima. Vladalo je popularno vjerovanje da na taj način vanzemaljci pokušavaju komunicirati sa ljudima. Na osnovu tih legendi je M. Night Shyamalan 2002. godine snimio ovaj film s Mel Gibsonom i Joaquinom Phoenixom u glavnim ulogama. Kada bivši svećenih Graham Hess primijeti misteriozne znakove u svom polju žita, on vjeruje da vanzemaljci pokušavaju stupiti u kontakt s njim, ali ne zna da li se radi o prijateljskom ili neprijateljskom činu… Zanimljivo je da za film nisu nikako korišteni CGI efekti, nego su svi znakovi u žitu “crtani” pomoću poljoprivrednih mašina.
Trailer za film pogledajte ispod:

3. Edge of Tomorrow (2014)

Edge of Tomorrow je svojevrsna kombinacija filmova Groundhog Day i War of the Worlds. Glavnu ulogu i u ovom filmu ima Tom Cruise (čovjek jednostavno voli ratovati s vanzemaljcima!), a partnerka u ovoj borbi mu je Emily Blunt. Poručnik William Cage se nalazi u vremenskoj petlji uslijed borbe s vanzemaljcima, proživljavajući posljednji dan svoje bitke (i smrt) iznova i iznova… film je snimljen prema romanu All You Need is Kill japanskog pisca Hiroshija Sakurazake.
Trailer za film pogledajte ispod:

2. Independence Day (1996)

Sigurno najpoznatiji film na ovoj listi, ovaj blockbuster Ronalda Emmericha je raj za oči. Priča je jednostavna – vanzemaljci napadaju Zemlju, ljudi pokušavaju da se odbrane svim raspoloživim sredstvima. Independence Day je obavezna domaća zadaća svakom filmašu koji želi da snimi dobar film katastrofe, a specijalni efekti za 1996. godinu su zadivljujući.
Trailer za film pogledajte ispod:

1. Arrival (2016)

Najbolji film o vanzemaljcima (po našem mišljenju) nije ni spektakularna akcija ni blockbuster gdje sve pršti od specijalnih efekata, nego ova drama Denisa Villeneuve. Kada se dvanaest svemirskih letjelica spusti na različite lokacije širom svijeta, čovječanstvo pokušava zaključiti da li vanzemaljci dolaze u miru ili imaju neprijateljske namjere. Ovaj film krasi izuzetno spora radnja uz veliku dozu misterije, te ako očekujete vrhunsku akciju, zadržite se na nekom od prethodnih filmova. Arrival je osvojio Oscara za najbolje editovanje zvuka na dodjeli 2017. godine.
Trailer za film pogledajte ispod:

Postoji još mnogo Sci-Fi filmova čija je tematika dolazak vanzemaljaca na naš planet, ali mi smo odabrali pet najboljih. Ukoliko želite nešta opuštenije, pogledajte neku od vrhunskih komedija/parodija poput Mars Attacks! (1996) ili Scary Movie 4 (2006) koji su uglavnom parodirali filmove s naše liste. Sigurni smo da će svako naći nešto za sebe na našoj listi. Čuvajte se i #stayathome.

Volite filmove i serije? Lajkujte našu stranicu.

Komentariši